Fire anbefalinger: Outsidere

Det har vært mange, la oss kalle de outsidere, i musikkbransjen oppigjennom årene. Fra storselgere som Gary Numan og Scott Walker til ikke like storselgende artister som for eksempel Gary Wilson og Arvid Sletta. Her kommer fire album fra artister som i varierende grad kan kalles outsidere innen forskjellige sjangre:

Jad Fair And Daniel Johnston – It’s Spooky

Daniel Johnston er muligens den største og mest kjente figuren innen det som ofte bare kalles outsider music. Sammen med Jad Fair fra Half Japanese har han laget to album, hvorav It’s Spooky fra 1989 står igjen som en koloss av en plate innen lo-fi og DIY-indie. Naivt og dritfint.

Kool Keith – Black Elvis/Lost In Space

Kool Keith må kunne sies å være en litt utypisk rapper. Mange har kun hørt stemmen hans samplet i Prodigy-låta Smack My Bitch Up. Han startet som medlem i Ultramagnetic MCs på midten av 80-tallet, men det var kanskje med plata Dr. Octagonecologyst under pseudonymet Dr. Octagon at han virkelig tok steget inn i det absurde. Black Elvis/Lost In Space var den første plata han ga ut på en majorlabel, men kan fortsatt sies å ikke være A4-hip hop. Speisa greier, tekster og rim som er langt uti der oppå tunge beats som har holdt seg fryktelig godt.

Let It Come Down – Songs We Sang In Our Dreams

Let It Come Down består av Xan Tyler og Kramer, og spesielt Kramer har en ekstremt sterk musikalsk CV. Han startet den legendariske labelen Shimmy-Disc, har spilt i band som Shockabilly og Bongwater, samarbeidet med en drøss artister, fra John Zorn til overnevnte Daniel Johnston, og er mannen som oppdaget og var produsent til band som Galaxie 500, Half Japanese, Low, Will Odham (Bonnie Prince Billy) og Ween.  Denne plata fra i fjor er comeback-albumet til Shimmy-Disc, og er en psychedelisk perle av et album, art rock på høyt nivå. Usaklig undervurdert.

Ken Kesey – The Acid Test

Ken Kesey var hippielederen som skrev boka Gjøkeredet, og inntok i sin tid en over gjennomsnittlig stor mengde LSD. The Acid Test er opptak av poesi, rabling, mumling, munnspill, Grateful Dead; lyden av syre. Originalen går for tusenvis av kroner, og er noe av det rarere man kan finne trykt og utgitt på dette formatet. Det er også en veldig fascinerende dokumentasjon av Bay Area-scenen på midten av 60-tallet.